Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 54 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Biometrie a kondice prasete divokého (Sus scrofa) s ohledem na vegetační stupňovitost
Procházková, Pavla
Obsahem této práce je vyhodnocení biometrických dat prasete divokého (Sus scrofa L.), jejichž sběr probíhal v letech 2014–2019 na lokalitách v rámci České republiky. Při vyhodnocení dat se hledala souvislost zjištěných tělesných parametrů s lesními vegetačními stupni. Byl kladen důraz na parametr tloušťky tuku jako na ukazatel tělesné kondice, dále se pracovalo s tělesnými parametry hmotnosti po vyvržení, délkou těla a výškou hrudníku. Byly hledány odlišnosti tělesných parametrů na základě věku, pohlaví a lesních vegetačních stupňů a testovala se statistická významnost těchto faktorů. V rámci lesních vegetačních stupňů (LVS) byla prokázána slabá korelace mezi některými tělesnými parametry u kategorie selat. Byla prokázána souvislost tloušťky tuku s pohlavím u jedinců starších 12 měsíců. Tloušťka tuku se u samic se zvyšovala s věkem ve všech věkových kategorií zatímco samci dosáhli své celkové hodnoty výšky tuku už na konci prvního roku života. Byla nalezena silná korelace parametru délky těla s hmotností a výškou hrudníku jedinců.
Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výkupní cenu mléka na konkrétní farmě na Ukrajině
Orlov, Bohdan
Bakalářská práce pojednává o provozních a ekonomických faktorech, jež ovlivňují výkupní cenu mléka. Zajímala nás jedna konkrétní farma na Ukrajině. Mechanismy tvorby ceny by se naproti České republice potažmo Evropské Unii mohly lišit a tím pro nás byly zajímavé. Mezi sledované parametry bylo zahrnuto především: množství nadojeného mléka, obsah tuku a bílkovin, tržby v závislosti na množství a kvalitě vyprodukovaného mléka. Subjekt (vzorek) jsme vybírali neprav-děpodobnostním příležitostným výběrem. Jako objekt výzkumu posloužil podnik STOV im. Lesia Serdiuka, který se specifikuje na chov skotu holštýnského (ukrajinského černostrakatého) a ukra-jinského červenostrakatého plemene. Sběr dat se prováděl prostřednictvím telefonického rozho-voru a e-mailové komunikace, získána data byla následně zpracována dle běžných matematicko-statistických metod. Výsledky výzkumu naznačují silnou přímo-úměrnou souvislost mezi výkupní cenou mléka a koncentrací tuku a bílkovin, avšak, celkové tržby jsou ovlivněny spíše množstvím vyprodukovaného mléka než množstvím složek v něm obsažených.
Vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorků mléka u dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Strnadová, Jitka
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorku mléka u dojnic českého strakatého skotu. Pozorování probíhalo v rámci jednoho kalendářního roku (leden až prosinec 2022) ve vybraném chovu GenAgro Říčany a.s., kdy jsme odebrali celkem 52 vzorků mléka. Získané vzorky byly analyzovány a spolu s daty z teplotně-vlhkostních čidel (HOBO) seřazeny v programu Microsoft Excel a následně vyhodnoceny v programu STATISTICA 14.0. Nejvyšší počet somatických buněk (SB) v mléce byl v letním období, naopak nejnižší v zimním respektive jarním období (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl v teplotním pásmu na 20,1 °C a nejnižší pak do 0 °C (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl zjištěn v období s nejvyšším průměrným pořadí laktace (P < 0,05). U vlivu fáze laktace bylo zjištěno, že nejvyšší počet SB byl zjištěn u dojnic v období s nejvyšší průměrnou fází laktace (P < 0,05). U ostatních parametrů mléčné užitkovosti nebyly zjištěny průkazné rozdíly (P > 0,05). Za celé sledování byl bod mrznutí ve všech případech v průměru -0,552 °C.
Vliv teploty vzduchu ve stáji na parametry mléčné užitkovosti dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Hanáková, Šárka
Cílem této diplomové práce je analyzovat vliv teploty vzduchu na parametry mléčné užit-kovosti dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu. Mezi parametry mléčné užitko-vosti byly zahrnuty především dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny) a obsah mléčných složek (% tuku a % bílkovin). Pozorování probíhalo v období od ledna do prosince 2022. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z výsledků Kontroly užitkovosti (KU). Celkem bylo vyhodnoceno 7 863 individuálních případů (dojnic). V průběhu sledování byla pomocí teplotně-vlhkostního čidla (HOBO) zjišťována teplota stá-jového vzduchu (°C), relativní vlhkost vzduchu (%). Z výsledků vyplynulo, že teplota neměla statisticky průkazně vliv na dojivost, fázi a pořadí laktace. Naopak byly zjištěny průkazné rozdíly v obsahu mléčných složek, kterými byl tuk a bílkovina (P < 0,01). V případě relativní vlhkosti byl statisticky průkazný vliv na do-jivost, kdy s rostoucími hodnotami relativní vlhkosti klesala dojivost u sledovaných krav (P < 0,01). Relativní vlhkost ovlivnila také obsah tuku a bílkovin (P < 0,01). V případě THI nebyly statisticky průkazné rozdíly v dojivosti, pořadí laktace a fázi laktace (P > 0,05), ale byly zjiště-ny statisticky průkazné rozdíly v případě mléčných složek (P < 0,01).
Vliv vazného ustájení na parametry mléčné užitkovosti dojnic ve vybraném chovu
Skoupý, Roman
Cílem této práce bylo zjistit vliv vazného ustájení na parametry mléčné užitkovosti dojnic ve vybraném chovu. Práce probíhala v jednom kalendářním roce 2022 od ledna do prosince. Mezi sledované parametry patřil obsah tuku (%), bílkovin (%), laktózy (%), množství nadojeného mléka (kg), fáze laktace (dny) a pořadí laktace (n). Vzorky byly získány z vlastního chovu a vyhodnoceny v laboratoři Aplikované laktologie na Ústavu chovu a šlechtění zvířat, Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomocí přístroje Julie C5 Automatic. Celkem bylo zpracováno 12 vzorků od 4 krav dvou plemen, a to holštýnského a českého strakatého skotu. Z výsledků vyplývá, že vazné ustájení má výrazný vliv na produkci mléka na dojnici. Obsah tuku ovlivňuje, jak způsob chovu ale také technika krmení a zdravotní stav dojnic, kdy byl obsah tuku v jednotlivých měsících velmi odlišný. Obsah bílkovin byl ovlivněn pořadím laktace, kdy čím vyšší laktace tím nižší obsah bílkovin. Laktóza nebyla ovlivněna žádným faktorem a byla konstantní.
Nové trendy v konzervaci objemných krmiv a jejich vliv na produkci mléka dojnic
DOUBEK, Martin
Kravské mléko hraje důležitou roli v lidské výživě a je jedním z hlavních produktů mlékárenského průmyslu. Jeho složení se mění v reakci na různé faktory včetně píce. Kvalita objemného krmiva je jedním z důležitých aspektů pro výživu a zdraví dojnic a samotnou mléčnou užitkovost. Cílem diplomové práce bylo posoudit dvě objemná krmiva, a to travní senáž a žitnou senáž, a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Spolu s mléčnou užitkovostí se posuzovalo množství bílkovin a tuku v mléce. Porovnávány byly krmné dávky v podniku VOD Kadov v průběhu čtyř let. Na základě doložených dat od podniku VOD Kadov nebyl dle statistických výpočtů potvrzen vliv žitné senáže (p 0,05) na zvýšení dojivosti a nebyl prokázán ani vliv na množství tuku v mléce (p 0,05). Statistickým výpočtem byl prokázán vliv žitné senáže na množství bílkovin v mléce (p 0,05). Z výsledků vyplývá, že zkrmování kvalitní travní senáže nebo kvalitní žitné senáže nemají samostatně vliv na mléčnou užitkovost ani na obsah tuku. Žitná senáž je vhodnou náhradou travní senáže v krmné dávce.
Zhodnocení vztahu kvantitativních a kvalitativních parametrů mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene v konkrétním chovu
Poláčková, Pavlína
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vztah mezi kvantitativními a kvalitativními složkami mléčné užitkovosti. Jako kvantitativní znak bylo využito množství nadojeného mléka. Z kvalitativních parametrů byl sledován tuk, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a močovina. K dané problematice byl zpracován literární přehled. Hodnocení bylo prováděno v zemědělském podniku AGROS Vyškov-Dědice zabývajícím se chovem holštýnského plemene s průměrnou užitkovostí 35 kg mléka za den. Data k mléčné užitkovosti byla získána z kontroly užitkovosti a následně podrobena analýze v programu MS Excel. Bylo zjištěno, že s rostoucím nádojem se zvyšuje i obsah tuku a bílkovin, což v našich chovech nebývá běžné a je v rozporu s většinou literárních zdrojů. Naopak u laktózy byl zhodnocen spíše nepřímý vliv – s narůstajícím nádojem klesá obsah laktózy. U somatických buněk a močoviny nebyla zjištěna korelační závislost s množstvím nadojeného mléka.
Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na tučnost mléka holštýnských dojnic
Stoklas, Josef
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv mají vybrané chovatelské parametry na tučnost mléka dojnic. Pokus proběhl během celého kalendářního roku (od listopadu 2018 do listopadu 2019). Pozorování probíhalo jednou měsíčně. Celkem bylo vyhodnoceno 160 kusů dojnic ustájených ve stáji s volnými stelivovými boxy. Porovnávány byly dojnice jednak na vrcholu, jednak na konci laktace. Byla hodnocena frekvence základních životních projevů dojnic. Tyto životní projevy se u sledovaných skupin v průběhu laktace neměnily. Pokud se týká životních projevů, tak sledované dojnice převážně ležely (z 60 %), a to bez ohledu na stádium laktace. Při ležení preferovaly levou stranu těla, přičemž rozdíl byl 0,5 %. Výrazné rozdíly byly zjištěny v mléčných složkách mléka. Výrazný rozdíl byl i v tučnosti, kdy dojnice na vrcholu laktace měly tuk 3,86 % a dojnice na konci laktace 4,56 % tuku. Rozdíl byl i v separovaném krmivu. U vrcholu laktace na horním sítu zůstávalo pouhých 4,6 % a u konce laktace 18,1 %.
Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic
PROKOP, Daniel
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vyso kou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadoje ného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk, vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka, vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.
Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace
BOUBLÍK, Tomáš
V průběhu 10 po sobě jdoucích kalendářních měsících byla sledována skupina 20 dojnic holštýnského plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v mléce a mléčnou produkcí a parametry mléčné užitkovosti. Koeficienty korelace ukázaly, že obsah močoviny v mléce dojnic měl neutrální vztah k obsahu tuku, produkci mléka a laktózy a negativní vztah k obsahu bílkovin v mléce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 54 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.